Nieuwsbrief augustus – september 2019

Er zijn weer nieuwtjes betreffende Manege de Trenshoeve

Edenburg

Op maandag 8 juli jl. hebben we helaas afscheid moeten nemen van onze lieve lespony Eddy. De laatste maand ging hij qua gezondheid hard achteruit en de laatste week kreeg hij moeite met eten en drinken.

Eddy was al 27 (!) jaar en woonde sinds 2004 op onze manege.

In 2007 is Eddy een klein medisch wonder gebleken. Hij kreeg zware koliek en is voor behandeling naar de kliniek in Emmeloord gebracht. Hier bleek hij een ware vechter, toen 8 van de 16 meter dunne darm bleek afgestorven en verwijderd moest worden! Wonder boven wonder overleefde hij de operatie en narcose en na een revalidatietraject van bijna een jaar, is hij weer manegelessen gaan lopen. Dik is hij hierna nooit meer geworden, hij hield niet van knuffelen en hij had zo zijn gebruiksaanwijzing, maar wat hebben wij van hem genoten.

Bedankt lieve Edje, we missen je nu al.

Astrid

Vlak voor het einde van de zomervakantie heeft Astrid aangegeven voor een nieuwe uitdaging te gaan. Per 1 september heeft zij een vaste baan vlak bij haar huis in Medemblik en zal dus geen les meer gaan geven bij ons op de manege.

Wij gaan Astrid haar inzet en enthousiasme ontzettend missen, maar respecteren ook haar keuze voor meer vastigheid dichter bij huis.

Het lesbeheer zal over genomen worden door Marieke. Voor vragen over je les, het maken van eventuele afspraken en ook afzeggingen kun je bij haar terecht.

Voor de lessen die door Astrid werden gegeven hebben wij gelukkig op tijd vervanging kunnen regelen.

De maandag-en donderdagmiddag zullen worden gegeven door Norma Stuivenvolt. De dinsdagmiddag zal gegeven worden door Celena Kok.

Wij hopen aan hen een fijne vervanging voor Astrid te hebben gevonden.

Veiligheidshelmen

We weten allemaal dat een cap voor een stukje veiligheid zorgt mocht je van je paard vallen. Maar wist je dat een cap aan de volgende eisen moet voldoen?;

  • Een goede cap knelt niet, je krijgt er dus géén hoofdpijn van.
  • Een goede cap blijft zitten als je met je hoofd schudt, ook zonder dat de bandjes vast zitten.
  • Een goede cap past omdat de vorm goed zit. De harde schaal van de buitenkant moet passend zijn. Het aandraaien van de knop die sommige caps hebben is alleen maar extra. Een te grote cap is dus nog steeds te groot, ook al draai je hem helemaal vast.
  • Er moeten ongeveer 2 vingers tussen je wenkbrauwen en de onderkant van je cap passen.
  • Een goede cap is niet voorover te duwen, want dan zou je je neus kunnen breken. De cap moet ook niet achterover te duwen zijn, dat kan zorgen voor eventueel nekletsel.
  • Als je en zware val met je cap hebt gemaakt, zou je hem eigenlijk weg moeten gooien. Je kunt namelijk aan de buitenkant niet zien of hij nog wel voldoende bescherming biedt bij een eventuele volgende val.
  • Een cap tweedehands kopen is niet aan te raden. Van buitenaf is niet te zien of het binnenwerk nog heel is.
  • Een cap moet voldoen aan de Europese richtlijn 89/686/EEG of Verordering 2016/425. Hierin is vastgelegd waar alle caps die in Europa verkocht worden aan moeten voldoen op het gebied van veiligheid. Er zijn een aantal normen waarmee fabrikanten kunnen aantonen dat ze aan deze richtlijn voldoen. De bekendste norm is VG1 01.040 2014-12, beter bekend als de VG-1 norm. Caps die geproduceerd zijn tot eind 2014, moeten voldoen aan de norm EN1384:2012. Deze norm is tijdelijk vervangen door de VG1. Voor de VG1-norm moeten caps een zwaardere test doorstaan op sterkte van de riempjes en sluitingen, weerstand, stabiliteit en natuurlijk schokabsorptie. Uiteindelijk wordt de VG1 weer vervangen door een nieuwe EN1384-norm. Caps die gemaakt zijn vóór eind 2014 (de productiedatum moet in je cap staan) en voldoen aan de norm EN1384:2012 zijn nog steeds veilig. Je mag daar dus gewoon mee rijden.
  • Veel fabrikanten raden aan een cap elke 5 jaar te vervangen o m een goede kwaliteit te kunnen garanderen.
  • Heb je nog vragen? Stel ze aan je instructeur of in de gespecialiseerde ruitersportzaak.

Rebecca

Onze lieve Rebecca is tijdens de paasvakantie uit logeren geweest. En niet zomaar, ze is te logeren geweest bij Leunsveldt’s Winston Jr. in de hoop op een veulentje volgend voorjaar.

Op 1 mei is ze gedekt en aangezien een paard wel 11 maanden drachtig is, hopen we rond begin april een gezond kleintje in de wei te hebben dartelen.

Omdat Rebecca al 21 jaar is, maar wel al een aantal veulentjes ter wereld heeft gebracht, bekijken we aan het einde van de dracht hoe het met haar gaat en hoe lang ze door blijft gaan met rijden. Rust roest zullen we maar zeggen, dus zolang het gaat zal ze lekker mee blijven draaien in de lessen.